Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez tak ważnej pozycji, jak kompot z suszu. Równie duża jest jednak grupa, która nie znosi smaku i zapachu tego napoju, ale prawdopodobnie nigdy nie próbowali oni go w odpowiedniej formie. Zobaczcie, co dodać do kompotu z suszu, aby zachwycił nawet tych, którzy przez lata go unikali.

Kompot z suszu - właściwości

Zanim jednak przejdziemy do najlepszego przepisu na kompot z suszu, zacznijmy od tego, dlaczego właściwie warto go pić. Smak i aromat nie są bowiem jedynymi walorami tego napoju, bo okazuje się, że skorzysta na nim również nasz organizm. Ten niepozorny przysmak ma świetny wpływ zarówno na zdrowie, urodę, jak i samopoczucie. 

  • wzmacnia organizm
  • przyspiesza trawienie
  • poprawia perystaltykę jelit
  • wzmacnia serce
  • wspiera pracę wątroby
  • pomaga regulować ciśnienie tętnicze
  • pozytywnie wpływa na wzrok
  • dba o układ nerwowego
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • poprawia koncentrację

Jak zrobić kompot z suszu? 1 dodatek wzmocni smak i zapach

Większość z nas robi kompot z suszonych owoców i cynamonu, jednak warto dorzucić do tego jeszcze 1 przyprawę, którą sypiemy do ciast i deserów. Chodzi o przekrojoną na pół laskę wanilii lub odrobinę cukru wanilinowego dla podkręcenia smaku i zapachu świątecznego napoju. Trzeba jednak uważać na ilość tego proszku, gdyż już 1 łyżeczka na 1-2 litry w zupełności wystarczy.

Oprócz cukru wanilinowego, warto też dorzucić plasterki świeżej pomarańczy, cytryny lub mandarynek, które odświeżą kompot i sprawią, że będzie lżejszy i bardziej aromatyczny. Trzeba jednak dodać je, dopiero gdy napój ostygnie. 

Prosty przepis na kompot z suszu

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 1 laska cynamonu
  • 4 szt. suszonych goździków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce i rodzynki zalejcie wodą i zagotujcie.
  2. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajcie przyprawy i gotujcie dalej przez około 40 minut.
  3. Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie miód oraz cukier wanilinowy.
  4. Gdy kompot z suszu ostygnie, wrzućcie do niego plastry pomarańczy.