Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez tak ważnej pozycji, jak kompot z suszu. Równie duża jest jednak grupa, która nie znosi smaku i zapachu tego napoju, ale prawdopodobnie nigdy nie próbowali oni go w odpowiedniej formie. Zobaczcie, co dodać do kompotu z suszu, aby zachwycił nawet tych, którzy przez lata go unikali.
Kompot z suszu - właściwości
Zanim jednak przejdziemy do najlepszego przepisu na kompot z suszu, zacznijmy od tego, dlaczego właściwie warto go pić. Smak i aromat nie są bowiem jedynymi walorami tego napoju, bo okazuje się, że skorzysta na nim również nasz organizm. Ten niepozorny przysmak ma świetny wpływ zarówno na zdrowie, urodę, jak i samopoczucie.
- wzmacnia organizm
- przyspiesza trawienie
- poprawia perystaltykę jelit
- wzmacnia serce
- wspiera pracę wątroby
- pomaga regulować ciśnienie tętnicze
- pozytywnie wpływa na wzrok
- dba o układ nerwowego
- wzmacnia włosy i paznokcie
- poprawia koncentrację
Jak zrobić kompot z suszu? 1 dodatek wzmocni smak i zapach
Większość z nas robi kompot z suszonych owoców i cynamonu, jednak warto dorzucić do tego jeszcze 1 przyprawę, którą sypiemy do ciast i deserów. Chodzi o przekrojoną na pół laskę wanilii lub odrobinę cukru wanilinowego dla podkręcenia smaku i zapachu świątecznego napoju. Trzeba jednak uważać na ilość tego proszku, gdyż już 1 łyżeczka na 1-2 litry w zupełności wystarczy.
Oprócz cukru wanilinowego, warto też dorzucić plasterki świeżej pomarańczy, cytryny lub mandarynek, które odświeżą kompot i sprawią, że będzie lżejszy i bardziej aromatyczny. Trzeba jednak dodać je, dopiero gdy napój ostygnie.
Prosty przepis na kompot z suszu
Składniki:
- 1,5 l wody
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 laska cynamonu
- 4 szt. suszonych goździków
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce i rodzynki zalejcie wodą i zagotujcie.
- Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajcie przyprawy i gotujcie dalej przez około 40 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie miód oraz cukier wanilinowy.
- Gdy kompot z suszu ostygnie, wrzućcie do niego plastry pomarańczy.