Kurczak często gości na polskich stolach. Zazwyczaj używa się do rosołu. Warzywa i mięso, które zostały z zupy często zużywa się do zrobienia smacznego, domowego porosołowego pasztetu. To samo dotyczy skóry z kurczaka, która w tym przepisie jest niezbędnym elementem.
Jak wykorzystać skórę z kurczaka?
Znana restauratorka i ekspertka kulinarna, Ewa Wachowicz podała fanom swój przepis na smakowity i aromatyczny pasztet. Uwzględniła w nim skórę kurczaka, która zazwyczaj traktowana jest jako odpad. Warto jednak ją wykorzystać, ponieważ można ją sprytnie przemycić w tej potrawie - dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Choć uważa się, że skóra z kurczaka jest niesmaczna i tłusta, to do przygotowania domowego pasztetu sprawdzi się doskonale. Idealnie zastąpi w przepisie tłuszcz, a dodatkowo – nada całości nieco delikatności i ciekawszej tekstury. Jest to świetna metoda, którą z pewnością chętnie wykorzystają osoby, którym bliska jest idea niemarnowania żywności.
Taki pasztet będzie najlepiej smakował w połączeniu ze świeżym pieczywem, ogórkiem kiszonym lub odrobiną chrzanu. Warto zadbać o to, by mięso z kurczaka, którego użyjecie, było dobrej jakości i ze sprawdzonego chowu – wtedy smak pasztetu będzie naprawdę świetny.
Przepis na pyszny pasztet ze skórką kurczaka
Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
- cała skórka z kurczaka
- 0,5 marchewki
- cebula, por, ew. grzyby z rosołu
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 szklanki rosołu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Najpierw wystudźcie mięso i oddzielcie od kości;
- Następnie zmielcie je w maszynce. Zróbcie to razem z wątróbką usmażoną na maśle z cebulką oraz skórą z kurczaka;
- Na koniec dodajcie grzyby i warzywa z rosołu;
- Całość zalejcie rosołem;
- Masę przyprawcie majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie posólcie;
- Masę wyróbcie – tak, by wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Pasztet przełóżcie do słoiczków i zapieczcie w temperaturze 100 stopni Celsjusza.