Mięso kurczaka często gości na polskich stolach. Zazwyczaj używa się do gotowania rosołu. Warzywa i część mięsa, które zostało z zupy można zużyć na wiele sposobów. Na przykład do zrobienia domowego porosołowego pasztetu.  Podczas przygotowywania tego przysmaku wykorzystacie również skórkę z gotowanego kurczaka. Nada się również skóra z kaczki, jeśli gotujecie swój rosół na innym drobiu. Będzie ona wręcz niezbędnym elementem popisowego dania Pani Ewy. 

Pasztet ze skórką kurczaka - po co nam ten nietypowy składnik?

Znana restauratorka i ekspertka kulinarna, Ewa Wachowicz podała fanom swój przepis na smakowity i aromatyczny pasztet. Uwzględniła w nim skórę kurczaka, która zazwyczaj traktowana jest jako odpad. Warto jednak ją wykorzystać, ponieważ można ją sprytnie przemycić w tej potrawie - dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Choć uważa się, że skóra z kurczaka jest niesmaczna i tłusta, to do przygotowania domowego pasztetu sprawdzi się doskonale. Idealnie zastąpi w przepisie tłuszcz, a dodatkowo – nada całości nieco delikatności i ciekawszej tekstury. Jest to świetna metoda, którą z pewnością chętnie wykorzystają osoby, którym bliska jest idea niemarnowania żywności. 

Taki pasztet będzie najlepiej smakował w połączeniu ze świeżym pieczywem, ogórkiem kiszonym lub odrobiną chrzanu bądź świątecznej ćwikły. Warto zadbać o to, by mięso z kurczaka, którego użyjecie, było dobrej jakości i ze sprawdzonego chowu – wtedy smak pasztetu będzie naprawdę wyborny.

Pasztet ze skórką kurczaka - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • cała skórka z ugotowanego kurczaka
  • 0,5 marchewki
  • cebula, por, ew. grzyby z rosołu
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wystudźcie mięso i oddzielcie od kości;
  2. Następnie zmielcie je w maszynce. Zróbcie to razem z wątróbką usmażoną na maśle z cebulką oraz skórą z kurczaka;
  3. Na koniec dodajcie grzyby i warzywa z rosołu;
  4. Całość zalejcie rosołem;
  5. Masę przyprawcie majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie posólcie;
  6. Masę wyróbcie – tak, by wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Pasztet przełóżcie do słoiczków i zapieczcie w temperaturze 100 stopni Celsjusza.

Źródło przepisu: ewawachowicz.pl