Zwyczajowa nazwa tego dania pochodzi od pasterzy (gulyás), którzy wypasali bydło. Był to ich podstawowy ciepły posiłek. Pasterze smażyli mięso z posiekaną cebulą na kawałku słoniny i takim prostym gulaszem wzmacniali się oraz rozgrzewali podczas chłodnych dni. Obecnie to danie ma tysiące wersji, od klasycznego węgierskiego pörköltu z papryką, po opcje mięsno-warzywne na bogato. Jeśli chcecie podać smaczny, mięciutki i gęsty gulasz mięsny swoim domownikom, musicie trzymać się paru zasad podczas jego przygotowywania. 

Jak robić gulasz mięsny, żeby był idealnie miękki?

Żeby domowy gulasz mięsny rozpływał się w ustach, trzeba zadbać o 3 najważniejsze rzeczy.

  • wybór mięsa

Mięso na gulasz nie może być zbyt chude - powinno zawierać w sobie tłuszcz, który wytopi się podczas smażenia i nawilży danie. Najchętniej do przygotowania tej potrawy wybieram mięso wołowe lub wieprzowe i stawiam wtedy na łopatkę, karkówkę, szynkę bądź udziec.

  • przygotowanie mięsa

O to, aby mięso w gulaszu było idealnie miękkie trzeba zadbać jeszcze przed jego duszeniem. Warto je zamarynować. Ja kroję mięso na nieduże kawałki, takie na 1 kęs, i staram się, żeby były podobnej wielkości. Moja ulubiona marynata to miodowo-musztardowa. Przygotowuję ją zgodnie ze sprawdzoną zasadą 6:2;1, czyli na każdy 1 kg mięsa przeznaczam po 6 łyżek stołowych tłuszczu (np. oleju), po 2 łyżki musztardy i miodu oraz po 1 łyżeczce od herbaty suszonych przypraw. Mięso na gulasz miodowo-musztardowy marynuję przez minimum 1 godzinę w lodówce (często 2-3 godziny dłużej). 

  • właściwe smażenie mięsa

Pamiętam, aby podczas smażenia nie mieszać co chwilę mięsa. Po zamarynowaniu, wrzucam je na patelnię lub do garnka  i czekam, aż usmaży się na jednej stronie - dopiero wtedy mogę je przemieszać, żeby się nie przypaliło. 

Gulasz miodowo-musztardowy - przepis 

Składniki:

Na marynatę:

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego 
  • 2 łyżki musztardy (miodowej lub sarepskiej)
  • 2 łyżki miodu (można go lekko podgrzać, żeby był płynny)
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 
  • 1 większa szczypta soli

Na gulasz:

  • 1 kg szynki wieprzowej (bez kości) lub łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki stołowe smalcu
  • 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszajcie olej z pozostałymi składnikami marynaty, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek;
  2. Szynkę pokrójcie w większą kostkę, wrzućcie mięso do marynaty, wymieszajcie dokładnie i odstawcie przynajmniej na 1 godzinę do lodówki, a lepiej na 2 lub 3 godziny;
  3. Zamarynowane mięso wyjmijcie z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem (zajmie to od ok. 45 minut do godziny);
  4. W tym czasie pokrójcie cebulę w piórka;
  5. Kiedy mięso będzie gotowe, w głębokim garnku rozgrzejcie smalec, wrzućcie kawałki mięsa i smażcie z każdej strony na dużym ogniu nie mieszając za często. Mięso powinno się lekko przyrumienić;
  6. Do mięsa dodajcie pokrojoną cebulę, zalejcie je taką ilością wody, aby przykryła mięso i zwiększcie moc palnika, aby się zagotowała;
  7. Następnie dorzućcie do potrawy ziele angielskie, liście laurowe i przykryjcie garnek pokrywką. Zmniejszcie ogień i duście gulasz miodowo-musztardowy około godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie;
  8. W niewielkiej ilości wody rozróbcie mąkę kukurydzianą i dodajcie ją do gotującego się gulaszu;
  9. Całość wymieszajcie i zdejmijcie z ognia, gdy danie osiągnie pożądaną gęstość.

Gotowy gulasz miodowo-musztardowy wspaniale smakuje podany po prostu z grubą pajdą ulubionego chleba i ogórkiem kiszonym, a także z kaszą jęczmienną, pęczak, gryczaną lub kuskus. Świetnie łączy się również ziemniakami z wody lub domowymi kluskami ziemniaczanymi, np. kopytkami lub kluskami śląskimi

Źródło przepisu: www.wedrowkipokuchni.com.pl