Gdy szukacie pomysłów na obiad i nic nie przychodzi wam do głowy, zawsze dobrym rozwiązaniem będzie gulasz. Jest tutaj wszystko, czego potrzeba. Mięso, warzywa, aromatyczne przyprawy, a to wszystko w gęstym sosie. Danie jest bardzo pożywne i można je podać z czym tylko chcecie. Do gulaszu pasują ziemniaki gotowane i pieczone, a także ryż, makaron czy kluski śląskie. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa wołowego, a w nieco mniej szlachetnej, choć wciąż bardzo smacznej wersji - z wieprzowiny. My proponujemy wam jeszcze inny, raczej zapomniany rodzaj mięsa.
Jak przyrządzić serca drobiowe?
Mowa tutaj o serduszkach drobiowych. Podroby nie cieszą się szczególną popularnością, a szkoda. Można je kupić za rozsądną cenę, a do tego są pełne cennych składników odżywczych i niezwykle sycące. Z serduszek drobiowych można przyrządzić pyszny i tani gulasz dla całej rodziny - należy jedynie pamiętać o tym, by je odpowiednio wcześniej przygotować.
Na około godzinę przed tym, jak zabierzecie się za robienie obiadu, włóżcie porcję serc do miski z zimną wodą i odstawcie. W ten sposób usuniecie z nich nadmiar krwi i będą o wiele delikatniejsze. Koniecznie wytnijcie też co grubsze żyłki.
Przepis na gulasz z serc drobiowych
Składniki:
- 3 litry wody
- 700 g serc drobiowych
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 3 czerwone papryki
- 2 pory
- 6 ząbków czosnku
- 10 liści laurowych
- 10 suszonych liści lubczyku
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od namoczenia serc drobiowych. Po godzinie wypłuczcie je, usuńcie żyłki, przekrójcie na pół i osuszcie papierowym ręcznikiem.
- Przeciśnijcie czosnek przez praskę do miseczki. Wymieszajcie go z olejem, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do marynaty włóżcie serca drobiowe i dobrze wymieszajcie.
- Obierzcie marchewki, pietruszki, cebule, papryki oraz por i pokrójcie drobno. Wrzućcie warzywa do garnka, na rozgrzany olej. Podsmażcie i duście przez 5 minut pod przykryciem.
- Zdejmijcie pokrywkę z garnka. Zwiększcie ogień, wrzućcie serca drobiowe wraz z marynatą i wszystko razem smażcie, mieszając przez 3 minuty.
- Teraz wsypcie paprykę wędzoną, sól do smaku, wymieszajcie i zalejcie składniki wodą. Gdy się zagotuje, całość duście przez 45 minut pod przykryciem.
- Na około 10 minut przed końcem duszenia, zdejmijcie pokrywkę z garnka - dzięki temu sos się zredukuje.
- Gdy część płynu odparuje, wsypcie tymianek i lubczyk, wymieszajcie i po 2 minutach zestawcie z ognia.
Gotowy gulasz podajcie z ogórkiem kiszonym, ziemniaczanym purée, kaszą, kluskami ziemniaczanymi lub innymi ulubionymi dodatkami.