Gdy szukacie pomysłów na obiad i nic nie przychodzi wam do głowy, zawsze dobrym rozwiązaniem będzie gulasz. Jest tutaj wszystko, czego potrzeba. Mięso, warzywa, aromatyczne przyprawy, a to wszystko w gęstym sosie. Danie jest bardzo pożywne i można je podać z czym tylko chcecie. Do gulaszu pasują ziemniaki gotowane i pieczone, a także ryż, makaron czy kluski śląskie. Najczęściej przygotowuje się go z mięsa wołowego, a w nieco mniej szlachetnej, choć wciąż bardzo smacznej wersji - z wieprzowiny. My proponujemy wam jeszcze inny, raczej zapomniany rodzaj mięsa. 

Jak przyrządzić serca drobiowe?

Mowa tutaj o serduszkach drobiowych. Podroby nie cieszą się szczególną popularnością, a szkoda. Można je kupić za rozsądną cenę, a do tego są pełne cennych składników odżywczych i niezwykle sycące. Z serduszek drobiowych można przyrządzić pyszny i tani gulasz dla całej rodziny - należy jedynie pamiętać o tym, by je odpowiednio wcześniej przygotować. 

Na około godzinę przed tym, jak zabierzecie się za robienie obiadu, włóżcie porcję serc do miski z zimną wodą i odstawcie. W ten sposób usuniecie z nich nadmiar krwi i będą o wiele delikatniejsze. Koniecznie wytnijcie też co grubsze żyłki. 

Przepis na gulasz z serc drobiowych

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 700 g serc drobiowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 pory
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 10 suszonych liści lubczyku
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia serc drobiowych. Po godzinie wypłuczcie je, usuńcie żyłki, przekrójcie na pół i osuszcie papierowym ręcznikiem. 
  2. Przeciśnijcie czosnek przez praskę do miseczki. Wymieszajcie go z olejem, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do marynaty włóżcie serca drobiowe i dobrze wymieszajcie.
  3. Obierzcie marchewki, pietruszki, cebule, papryki oraz por i pokrójcie drobno. Wrzućcie warzywa do garnka, na rozgrzany olej. Podsmażcie i duście przez 5 minut pod przykryciem. 
  4. Zdejmijcie pokrywkę z garnka. Zwiększcie ogień, wrzućcie serca drobiowe wraz z marynatą i wszystko razem smażcie, mieszając przez 3 minuty.
  5. Teraz wsypcie paprykę wędzoną, sól do smaku, wymieszajcie i zalejcie składniki wodą. Gdy się zagotuje, całość duście przez 45 minut pod przykryciem. 
  6. Na około 10 minut przed końcem duszenia, zdejmijcie pokrywkę z garnka - dzięki temu sos się zredukuje.
  7. Gdy część płynu odparuje, wsypcie tymianek i lubczyk, wymieszajcie i po 2 minutach zestawcie z ognia.

Gotowy gulasz podajcie z ogórkiem kiszonym, ziemniaczanym purée, kaszą, kluskami ziemniaczanymi lub innymi ulubionymi dodatkami.