I nie, nie chodzi o ziemniaki. Sernik ziemniaczany z gotowanymi ziemniakami daje podobny efekt, ale jest nieco cięższy (bardziej zbity). Ziemniaki powinny być dobrej jakości, suche i mączyste, najlepiej ugotowane dzień wcześniej. W przypadku tego ciasta wszystko zrobicie na bieżąco, od ręki. Dodatkowo jest to uwielbiany przez większość sernik z brzoskwiniami. Możecie je jednak pominąć lub zastąpić innymi owocami, które zachowają formę w cieście: ananasem, jabłkami czy też śliwkami. 

Masa na sernik z ryżem - w czym jest lepsza niż inne? 

Zamiast ugotowanych ziemniaków do masy na sernik dodaję ugotowany na miękko (a najlepiej lekko rozgotowany), odcedzony ryż. Taki dodatek, nie dość, że nada masie serowej lekką, dobrze napowietrzoną konsystencję, zapewni jej też większą wilgotność. Ryż trzeba zmiksować z twarogiem, najlepiej 3-krotnie zmielonym i półtłustym lub tłustym oraz kilkoma dodatkami. Taki ryż wykorzystuję również do swoich superpuszystych racuchów. Przepis znajdziecie poniżej - kliknijcie w zdjęcie. 

Puszysty sernik z ryżem i brzoskwiniami - przepis 

Składniki (na formę o wym. ok. 27 x 17 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1/2 szklanki suchego ryżu 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 800 g 2- lub 3-krotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Dodatkowo (opcjonalnie): 400-500 g brzoskwiń w syropie do masy oraz cukier puder do posypania gotowego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie ryż na miękko w dużej ilości wody. Odcedźcie i wystudźcie na sitku. 
  2. Przygotujcie spód sernika: przesiejcie do miski mąkę z kakao, dodajcie cukier, śmietanę, jajko, olej i śmietanę. Zagniećcie jednolite ciasto o gładkiej konsystencji, owińcie folią spożywczą i schłodźcie w lodówce.
  3. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. 
  4. Zróbcie masę twarogowo-ryżową: zmiksujcie twaróg z ryżem, cukrem, proszkiem budyniowym i jajkami. 
  5. Wyjmijcie ciasto z lodówki i wylepcie nim spód formy. Delikatnie wyłóżcie na spód masę serowo-ryżową. 
  6. Pokrójcie brzoskwinie w niewielkie kawałki i rozłóżcie na wierzchu ciasta (możecie również pominąć).
  7. Pieczcie ok. 1 godzinę w temp. 170 st. C, studźcie w uchylonym piekarniku. 
  8. Gdy sernik wystygnie, posypcie wierzch ciasta cukrem pudrem.