Nawet, jeśli nie przepadaliście w dzieciństwie za budyniem (podawanym klasycznie, z sokiem), w roli kremu będzie on niezastąpiony. Sprawdza się on nie tylko do ciast, ptysi, eklerek czy pączków. Na bazie budyniu możecie stworzyć również inne desery i słodkie śniadania, które odczarują kiepskie wspomnienia z dzieciństwa. Poznajcie budyń w innej odsłonie.  

Pomysły na deser z budyniem 

Budyń (w proszku) doskonale nadaje się do wzbogacenia ciasta na racuchy. Dzięki niemu placuszki będą bardziej puszyste i miękkie. Schłodzony, gotowy już czekoladowy budyń możecie przełożyć musem owocowym (np. malinowym) i malinami lub innymi owocami. To szybki sposób na deser na zimno.

Budyń doskonale sprawdzi się również jako dodatek do owsianek na ciepło. W mleku możecie rozpuścić budyń o dowolnym smaku, urozmaicając sobie w ten sposób śniadanie. Budyniu możecie używać również jako dodatku do domowych drożdżówek - mało kto nie lubi takiego nadzienia. Przy okazji „spulchni” i nawilży on ciasto drożdżowe, które ma tendencję do szybkiego wysychania.

Budyń jest też prostym, rozpływającym się w ustach przełożeniem do wszelkich ciastek z kremem. Ten łatwy deser z budyniem waniliowym wygląda jak dorodna kremówka. Przepis na to oryginalne ciastko na początek przygody z deserami może być dla niektórych zbyt trudny. Z tym poradzą sobie z nim nawet osoby niedoświadczone. 

Prosty deser z herbatników i budyniu - przepis 

Składniki (na formę 20 × 14 cm)

  • 500 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • ok. 20 sztuk średnich herbatników (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych - by pasowały do formy)
  • 50 g masła lub margaryny

Dodatkowo: cukier puder do posypania schłodzonego ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Ułóżcie na spodzie formy 1 warstwę herbatników, nie zostawiając przerw. 
  2. Do garnka wlejcie ok. 350 ml i zagotujcie. 
  3. W pozostałych 150 ml zimnego mleka rozpuśćcie budyń i dodajcie rozpuszczony budyń do gotującego się mleka.*
  4. Gotujcie na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawcie i odczekajcie aż przestygnie. 
  5. Chłodną masę budyniową zmiksujcie z masłem. 
  6. Wyłóżcie na herbatniki masę budyniową i ułóżcie na wierzchu 2. warstwę herbatników. 
  7. Deser z herbatników i budyniu podawajcie zimny - przed podaniem wstawcie go do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed podzieleniem na porcje posypcie cukrem pudrem. 

*Jeśli masa jest dla was za mało słodka, do gotującego się mleka z budyniem dodajcie do mieszaniny 2-3 łyżki cukru. 

Źródło: Przepiski.pl