Nawet, jeśli nie przepadaliście w dzieciństwie za budyniem (podawanym klasycznie, z sokiem), w roli kremu będzie on niezastąpiony. Sprawdza się on nie tylko do ciast, ptysi, eklerek czy pączków. Na bazie budyniu możecie stworzyć również inne desery i słodkie śniadania, które odczarują kiepskie wspomnienia z dzieciństwa. Poznajcie budyń w innej odsłonie.
Pomysły na deser z budyniem
Budyń (w proszku) doskonale nadaje się do wzbogacenia ciasta na racuchy. Dzięki niemu placuszki będą bardziej puszyste i miękkie. Schłodzony, gotowy już czekoladowy budyń możecie przełożyć musem owocowym (np. malinowym) i malinami lub innymi owocami. To szybki sposób na deser na zimno.
Budyń doskonale sprawdzi się również jako dodatek do owsianek na ciepło. W mleku możecie rozpuścić budyń o dowolnym smaku, urozmaicając sobie w ten sposób śniadanie. Budyniu możecie używać również jako dodatku do domowych drożdżówek - mało kto nie lubi takiego nadzienia. Przy okazji „spulchni” i nawilży on ciasto drożdżowe, które ma tendencję do szybkiego wysychania.
Budyń jest też prostym, rozpływającym się w ustach przełożeniem do wszelkich ciastek z kremem. Ten łatwy deser z budyniem waniliowym wygląda jak dorodna kremówka. Przepis na to oryginalne ciastko na początek przygody z deserami może być dla niektórych zbyt trudny. Z tym poradzą sobie z nim nawet osoby niedoświadczone.
Prosty deser z herbatników i budyniu - przepis
Składniki (na formę 20 × 14 cm)
- 500 ml mleka 2% lub 3,2%
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- ok. 20 sztuk średnich herbatników (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych - by pasowały do formy)
- 50 g masła lub margaryny
Dodatkowo: cukier puder do posypania schłodzonego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Ułóżcie na spodzie formy 1 warstwę herbatników, nie zostawiając przerw.
- Do garnka wlejcie ok. 350 ml i zagotujcie.
- W pozostałych 150 ml zimnego mleka rozpuśćcie budyń i dodajcie rozpuszczony budyń do gotującego się mleka.*
- Gotujcie na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawcie i odczekajcie aż przestygnie.
- Chłodną masę budyniową zmiksujcie z masłem.
- Wyłóżcie na herbatniki masę budyniową i ułóżcie na wierzchu 2. warstwę herbatników.
- Deser z herbatników i budyniu podawajcie zimny - przed podaniem wstawcie go do lodówki na co najmniej godzinę. Tuż przed podzieleniem na porcje posypcie cukrem pudrem.
*Jeśli masa jest dla was za mało słodka, do gotującego się mleka z budyniem dodajcie do mieszaniny 2-3 łyżki cukru.
Źródło: Przepiski.pl
Komentarze