Domowe ptysie z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 25598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Małe ptysie z waniliową bitą śmietaną uwielbia moja 4-letnia córka Agatka. Ja piekę korpusy, a Agatka pomaga mi je wypełnić nadzieniem. Są pyszne, bo są domowe, delikatne i słodkie. Agata uwielbia ptysie także z czekoladowym budyniem. Po prostu sprawdzony i doskonały przepis.

Neblina36
  • 60min

Składniki

CIASTO NA PTYSIE::
- mąka pszenna (tortowa/przesiana): 400 gramów
- masło: 200 gramów
- jajka (duże/świeże): 6 sztuk
- woda mineralna (niegazowana): 500 mililitrów
- sól: 0.5 łyżeczki
BITA śMIETANA:
- śmietana (30 % lub 36 %): 400 mililitrów
- ekstarkt z wanilii (opcjonalnie): 1 łyżeczka
- cukier: 80 gramów
DO POSYPANIA::
- cukier puder: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe ptysie z bitą śmietaną

  • 1. W dużym garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą.
  • 2. Do wrzącego płynu wsypać mąkę, zmniejszyć ogień, energicznie ucierać ciasto do momentu połaczenia wszystkich składników.
  • ciasto ptysiowe3. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku, ucierając około 5-6 minut.
  • 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej przygotować dwie blachy.
  • wyciskane ciasto ptysiowe5. Ciasto przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką i wyciskać porcje ciasta na blachę. Chcąc uzyskać okrągłe mini ptysie wyciskamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Odstępy między porcjami ciasta powinny wynosić 4 cm.
  • porcje ciasta ptysiowego6. Porcje ciasta można też formować używając dwóch małych łyżeczek i wykładać bezpośrednio na blachę.
  • ptysie-pieczenie7. Ptysie piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • na jednym dziecko nie poprzestanie8. Śmietanę ubić z cukrem i ekstarktem waniliowym. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Ptysie lekko rozchylać, aby powtała kieszonka, napełniać bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Ptysie można nadziewać różnymi słodkimi kremami, budyniem, itp. Z resztek ciasta można upiec domowy groszek ptysiowy do zupy-krem ( groszek ptysiowy piecze się mniej więcej o połowę krócej). Będzie idealnym dodatkiem do zupy krem dla dzieci.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

konkurs_dzieci2przepis_miesiąca1000ciasto ptysioweDomowe ptysie z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy

Ciacho po połączeniu w jedną całość.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciacho w butelce Sprite

Bardzo fajna alternatywa na urodziny...

Sernik z marakują

Dodane przez: Iwona75

Sernik z marakują

Mój kolejny eksperyment sernikowy,...

Pucharki Lusette

Dodane przez: rzelkazag

Czekoladowe pucharki z lodami i kruszonką

Słodkie lody przełamane gorzkim...

.

Dodane przez: Anitka0804

Babeczki zeberki do koszyczka

Maleńkie dwukolorowe babeczki zeberki...

Sernik po rozkrojeniu.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Ombre ze Śmietany 18%

Sernik ten nie opada,jest lżejszy...

Po rozkrojeniu robi wrażenie.

Dodane przez: Słodko Słodka

Lekki Torcik z Mini Ptysiami w roli głównej

Moja wariacja na weekend,ciasto...