Doskonałe przyrządzenie mięsa dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, może być nie lada wyzwaniem. Żeby wyszło idealnie mięciutkie i soczyste – warto skorzystać z dość niecodziennego triku. Sprawi on, że wasza potrawa wyjdzie naprawdę doskonała w smaku.

Niecodzienny dodatek do mięsa

Patent, by mięso nie było twarde, jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy, że użyjecie kiwi. Ten egzotyczny owoc gwarantuje, że mięso będzie kruche i bardzo smaczne. Enzymy zawarte w kiwi spowodują, że twarde mięso skruszeje. Sposób ten idealnie sprawdzi się np. w przypadku wołowiny.

Warto dodawać ten owoc do gotowania, duszenia, pieczenia lub marynaty. Drobne kawałki mięsa obłóżcie plasterkami kiwi. Możecie użyć też soku z tego owocu. Po kilku godzinach będziecie mogli przejść do przyrządzania mięsa. Podobne właściwości posiada także owoc papai.

O czym trzeba pamiętać podczas przygotowywania mięsa?

Pamiętajcie, żeby mięso wyjmować z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem jego przygotowywania. Gdy osiągnie ono temperaturę pokojową – będzie można uniknąć znaczącej różnicy temperatur po kontakcie np. z rozgrzaną patelnią.

Mięso powinniście też dokładnie osuszyć. Możecie to zrobić przy użyciu papierowego ręcznika lub ściereczki. Nie można jednak wcześniej płukać mięsa, ponieważ w ten sposób rozsiewa się jedynie drobnoustroje po całej kuchni. Wysoka temperatura i tak skutecznie zniszczy bakterie.