Kiedyś nie mogłam się przekonać do dań, które serwowali dziadkowie. Szukałam czegoś wymyślnego, bardziej nowoczesnego. teraz wiem, że to był błąd i mogłabym oddać wszystko, by jak najdłużej cieszyć się ich przysmakami. Do nich zaliczają się kacapoły, czyli nadziewane kluski podobne do kartaczy. Babcia nie wyobraża sobie ich bez tej omasty na bazie tłuszczu, która zapieczona w żeliwie karmelizuje się i w rezultacie smakuje wybornie. Przekonajcie się sami.

Garnek żeliwny do zapiekania Ernesto - wielofunkcyjny

Garnek żeliwny Ernesto to spore naczynie, w którym możecie zarówno zapiekać, dusić, gotować, jak i smażyć. Jest żaroodporny aż do 240 stopni Celsjusza co sprawia, że sprawdza się idealnie do pieczenia chleba na zakwasie czy na drożdżach. Uwielbiam przygotowywać w nim bitki wołowe oraz gulasz angielski, który serwuje często przez kilka dni. W garnku ciepło rozchodzi się równomiernie tak, że danie jest soczyste i bardzo delikatne. Polecam robić w nim w szczególności mięsa, które rozpływają się w ustach.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Kupiłem jako naczynie żeliwne do pieczenia chleba w rozsądnej cenie i robi robotę.

Garnek był już raz użyty do wypieku chleba i jak na razie spełnił swoje zadanie w 100%. Robi wrażenie wysokiej jakości, a stosunek ceny do wydajności jest odpowiedni.

Świetna brytfanna, miło na nią patrzeć, świetnie prezentuje się na ogniu w palenisku, ale także w piekarniku.

Jak zrobić pyszne kacapoły z białym serem? Prosty przepis

Te danie jest tradycyjne, proste i bardzo tanie. Kuchnia podlaska taka właśnie jest - bardzo syta. Nie tylko u babci jadłam te specjały - to klasyk na ślubach w tamtym regionie, który kosztowałam też na weselu u przyjaciół. Pamiętam, że kacapoły zamówione z Koła Gospodyń Wiejskich smakowały tak dobrze, że bardzo szybko znikały z talerzy. Babcia robi takie same, z okrasą z czerwonej cebulki, która dodaje im pikanterii i słodyczy zarazem.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków na kluski
  • 50 dag sera białego półtłustego lub tłustego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 grubszy plaster boczku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka smalcu 

Przygotowanie:

  1. Połowę ziemniaków obierzcie i zetrzyjcie na tarce o małych boczkach.
  2. Druga połowę obierzcie i ugotujcie.
  3. Startą masę przełóżcie do miski.
  4. Ubite gotowane ziemniaki dodajcie do tartych.
  5. Wbijcie jajko i doprawcie solą.
  6. Wyróbcie masę na gładką kulę.
  7. Twaróg zmielcie na gładko w blenderze i doprawcie solą, pieprzem i śmietaną.
  8. Uformujcie niewielkie walce nadziane serem.
  9. Posiekajcie boczek i czerwoną cebulę.
  10. Gotujcie przez 5 minut w osolonym wrzątku.
  11. Podsmażcie w żeliwnym garnku cebulę i boczek.
  12. Przełóżcie tam kacapoły i zapieczcie w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.