Gulasz jest daniem kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go z wieprzowiny, dodając paprykę i cebulę. Można przygotować go na różne sposoby, należy jednak zwrócić szczególną uwagę na jeden składnik. Sekret aromatycznego i esencjonalnego gulaszu tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. To właśnie wybór tego produktu może zaważyć na tym, jak finalnie będzie smakować potrawa.

Jaki rodzaj mięsa do gulaszu wybrać?

Gulasz możecie ugotować z klasycznej wieprzowiny, mięsa wołowego lub postawić na delikatne mięso drobiowe. We wszystkich przypadkach należy zwrócić uwagę na ten szczegół. Najlepsze mięso do gulaszu to takie, które jest poprzerastane tłuszczem i tkanką łączną w postaci błon i włókien. Te elementy wytopią się w trakcie gotowania, a w konsekwencji otrzymacie gęsty i aromatyczny sos.

Jeśli gotujecie gulasz wieprzowy – wybierzcie karkówkę lub łopatkę, dobrze sprawdzi się także goleń. Dzięki tym elementom będzie on odpowiednio gęsty i kleisty. Przyrządzając gulasz wołowy – również dodajcie do niego łopatkę lub karkówkę. Doskonała będzie też pręga, która zawiera liczne przerosty. W przypadku gulaszu z mięsa drobiowego – kupcie golonkę indyczą lub mięso z udźca.

Jak przyrządzić pyszny gulasz?

Przepisów na gulasz jest bardzo wiele. Niezależnie, który wybierzecie – pamiętajcie, żeby dodać do potrawy słodką i ostrą paprykę. Oczywiście nie może zabraknąć też soli i pieprzu. Żeby mięso było miękkie, a sos bardzo aromatyczny – musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ sekretem idealnego smaku jest długie duszenie tego dania.

Przygotowując gulasz nie musicie też ograniczać się do jednego rodzaju mięsa. Poszczególne rodzaje można ze sobą łączyć. Dobrym sposobem na wydobycie jeszcze większego aromatu jest wrzucenie 6 lub 8 suszonych śliwek, wtedy potrawa będzie jeszcze smaczniejsza