Większość osób, borykających się z wahaniami poziomu cukru, doskonale wie, jakich produktów należy unikać. Poza tak oczywistymi przeciwskazaniami, jak słodycze, białe pieczywo, i niektóre owoce, przy tym schorzeniu powinno się unikać także wielu innych składników. Wśród nich jest pewien bardzo znany i lubiany produkt, który wielu z nas spożywa nawet kilka razy w ciągu dnia. 

Podwyższona glukoza - przyczyny szukaj w kubku

Poziom cukru podnosi również kawa. Niektórzy pacjenci, cierpiący na cukrzycę, są wyjątkowo wrażliwi na kofeinę, a u takich osób już niewielka filiżanka małej czarnej, nawet bez mleka i cukru, może okazać się szkodliwa. Co więcej, podobne działanie ma herbata i napoje energetyczne. Oczywiście każdy diabetyk inaczej reaguje na kofeinę i teinę, ale zanim dobrze poznamy swój organizm, lepiej zachować ostrożność. 

Tego unikaj, aby dbać o prawidłowy poziom cukru

Nie wszyscy diabetycy pamiętają też o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów. Odwodnienie również podwyższa stężenie glukozy we krwi, dlatego niezwykle ważne, by wypijać jej co najmniej 1,5 litra dziennie.

Wzrost poziomy cukru może być skutkiem zbyt małej ilości snu, dlatego diabetycy powinni regularnie się wysypiać. 

Nie wszyscy wiedzą, że skoki glukozy bywają też spowodowane lekami. Takie działanie mają między innymi niektóre środki przeciwzapalne, antyalergiczne, a także leki na astmę oraz katar. Oczywiście niebezpieczne dla cukrzyków są także wszelkiego rodzaju syropy, tabletki, aerozole, krople i proszki dosładzane sacharozą, fruktozą lub syropem glukozowo-fruktozowym. Warto więc dokładnie czytać skład leku, przed jego przyjęciem, a w aptece uprzedzać farmaceutę o swojej chorobie.