Biała kiełbasa z piekarnika to prawdziwy przysmak, który zawsze robi furorę na stole. Choć sam przepis wydaje się banalnie prosty, to efekt nie zawsze wychodzi taki, jak oczekiwaliśmy. Często kiełbaski podczas pieczenia tracą wszystkie swoje naturalne soki i stają się suche jak wiór. Jak temu zapobiec? Wystarczy zrobić 1 dodatkową rzecz przed włożeniem ich do piekarnika. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić kiełbasę, żeby była soczysta?

Aby gotowe danie zachwycało soczystym, wilgotnym mięsem wcale nie musicie stosować wymyślnych marynat. Wystarczy tylko przed włożeniem kiełbasek do piekarnika, lekko je ponacinać i krótko podsmażyć je na oleju. Dopiero po takiej wstępnej obróbce układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy. Krótkie podsmażenie pozwoli zamknąć wszystkie soki w mięsie i zapobiegnie utracie wody podczas pieczenia.

Jakie przyprawy do pieczenia białej kiełbasy?

Aby wydobyć z kiełbasek to, co najlepsze, przed pieczeniem należy je odpowiednio doprawić. Klasyczny zestaw przypraw to sól, pieprz, majeranek, słodka papryka. Na blachę razem z kiełbasą warto dorzucić też pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbki czosnku, a nawet jego całą główkę. Jeśli jednak lubicie dania o mocniejszym smaku i wyraźniejszym aromacie, spróbujcie polać kiełbaski marynatą na bazie miodu, musztardy lub chrzanu. Niezależnie od tego, jaką mieszankę przypraw i dodatków wybierzecie, najważniejsze, aby porządnie i równomiernie natrzeć nimi kiełbaski. 

Jak długo piec białą kiełbasę w piekarniku?

Kiedy kiełbaski są już dobrze doprawione, pozostaje tylko włożyć je do piekarnika. Najlepsze wychodzą pieczone w 180 stopniach przez około 25 minut. Oczywiście konkretny czas zależy od grubości kiełbasek i tego, jak gęsto zostały ułożone w naczyniu, jednak zwykle waha się on między 20, a 30 minutami. Najlepiej więc na bieżąco obserwować danie w piekarniku i wyjąć je wtedy, gdy skórki pięknie się już zarumienią i staną się chrupiące.