Miłośnicy białej kiełbasy znajdą w naszym serwisie przyslijprzepis.pl wiele odkrywczych receptur na dania z wykorzystaniem tej wędliny. Możecie skorzystać na przykład z przepisu na gołąbki z białą kiełbasą, podobny do żurku barszcz biały z jajkiem i kiełbaską, pachnącą kiełbasianą zapiekankę, odświętną kiełbasę pieczoną w cydrze, a nawet oryginalną zupę ogórkową z tym dodatkiem oraz bardzo dokładnego przepisu na domową białą kiełbasę. Dziś chcemy wam zaproponować zrobienie niezwykle smacznych i prostych pierogów z nadzieniem z białej kiełbasy. Przepis na ten farsz został podpatrzony u Magdy Gessler. Jego podstawą jest biała kiełbasa, surowa i doskonałej jakości.

Jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości?

Powinna składać się wyłącznie z mięsa wieprzowego i przypraw (w tym majeranku, czosnku, soli), zamkniętych w naturalnym jelicie. Jedynym dodatkiem do naprawdę dobrej kiełbasy, spoza tej krótkiej listy, będzie konserwant, który jest tutaj konieczny. Przed zakupem, warto też zwrócić uwagę na jej kolor. Jeśli zawiera więcej mięsa (mięśni), jej barwa wpada w różowy, natomiast jeżeli w jej składzie jest więcej tłuszczu - kolor produktu jest bielszy. Z tego powodu lepiej wybrać kiełbasę o ciemniejszym zabarwieniu. Najlepiej kupić ją u sprawdzonego producenta, który nie dodaje sztucznych wypełniaczy i zapychaczy, jak soja czy białko roślinne oraz żadnych "polepszaczy smaku" lub u zaprzyjaźnionego rzeźnika. Gdy już będziecie mieć najlepszej jakości białą surową kiełbasę, możecie przystąpić do działania. 

Jak zrobić farsz do pierogów z białą kiełbasą?

Wystarczy obrać naszą kiełbasę z osłonki, rozdrobnić ją, dodać świeżo utarty chrzan lub chrzan ze słoika i wymieszać te 2 składniki. Proporcja to 1 łyżeczka chrzanu na 1 kiełbasę. Jeśli chodzi o ciasto, to możecie tutaj przygotować dowolne, przez siebie przetestowane, ciasto na pierogi.

My polecamy ciasto zaparzane, gdzie do pszennej mąki dodaje się odrobinę soli i łyżeczkę oliwy, a następnie wrzącą wodę. Masę trzeba wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie idealnie elastyczna, gładka i sprężysta. Ciasto trzeba następnie cienko rozwałkować, wycinać z niego krążki, nakładać na nie po łyżce pysznego nadzienia, sklejać i wrzucać na osolony wrzątek. Pierogi z farszem z surowej białej kiełbasy i chrzanu powinny się gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Genialnie smakują podane do żurku albo jako samodzielnie danie z omastą z cebuli.