Żurek ze złocistymi talarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny żurek z kiełbasą, jajkiem i koperkiem świetnie smakuje z pieczonymi talarkami.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1l zakwasu z butelki
    - 300 ml gęstej śmietany
    - 30 dag wędzonej kiełbasy
    - 1/2 kg ziemniaków
    - 3 marchewki
    - 1 duży korzeń pietruszki,
    - pół średniego selera
    - 1 duża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - mały pęczek koperku
    - 3 liście laurowe
    - 2 ziarna ziela angielskiego
    - 8 ziarenek czarnego pieprzu
    - 2 łyżki startego chrzanu
    - 5 jajek na twardo
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek ze złocistymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz selera wkładamy do garnka i
    zalewamy 2 l wody. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie warzywa
    wyjmujemy i do wywaru wkładamy kiełbasę, ziele angielskie, ziarenka
    pieprzu, liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wszystko gotujemy przez 40 minut.
  • 2. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do zupy wlewamy zakwas, wsypujemy posiekany koperek oraz starty chrzan. Całość zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, a w osobnym garnku ziemniaki.
  • 3. Żurek doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ćwiartki jajek oraz plasterki kiełbasy. Tak przygotowaną zupę podajemy z usmażonymi na oleju ziemniaczanymi talarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować