Żurek ze złocistymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz selera wkładamy do garnka i
zalewamy 2 l wody. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie warzywa
wyjmujemy i do wywaru wkładamy kiełbasę, ziele angielskie, ziarenka
pieprzu, liście laurowe oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko gotujemy przez 40 minut.
2.Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do zupy wlewamy zakwas, wsypujemy posiekany koperek oraz starty chrzan. Całość zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, a w osobnym garnku ziemniaki.
3.Żurek doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy ćwiartki jajek oraz plasterki kiełbasy. Tak przygotowaną zupę podajemy z usmażonymi na oleju ziemniaczanymi talarkami.
Komentarze