zupa meksykańska

4 (1 ocen)

  • 45 min

Zupa jest pyszna pożywna i rozgrzewająca, w sam raz na chłodne zimowe dni, a przy tym bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, 1 świeża papryka czerwona lub żółta (jeśli ktoś lubi można dodać 2 papryki ja osobiście dodaje jedną), 3 ząbki czosnku, słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, mielone chilli.
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać przeciśnięty czosnek oraz mięso mielone, wszystko razem podsmażyć. W garnku zagotować litr wody, dodać mięso podsmażone z cebulką i czosnkiem, następnie kukurydzę, fasolę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Zupę gotować ok 30 min. na koniec doprawić do smaku solą pieprzem oraz mielonym chilli.

Porady

Osobiście jeśli akurat mam, to dodatkowo oprócz koncentratu pomidorowego dodaję do zupy pomidory z puszki. (wtedy dodaje mniej koncentratu 2-3 łyżki) Koncentrat pomidorowy najlepiej dodać na sam koniec gotowania, wtedy zupa nie straci ładnego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować