beza: 6 białek z jajek, 300 g cukru kryształu, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej. Krem: 0,5 l słodkiej śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny, 5 opakowań śmietan-fix, owoce do dekoracji.
1.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 26 cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika.
Białka ubić na sztywno. Gdy tylko białka się ubiją dodać cukier kryształ. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobię i sok z cytryny - wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, nie wychodzić poza narysowany okrąg. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry. Nagrzać piekarnik do 180ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę.
2.Ubić śmietanę z śmietan - fix na sztywno pod koniec dodając cukier puder i zmiksować na jednolity krem. Bezę ułożyć na paterze, wyłożyć śmietaną i ozdobić owocami.
Porady
Najlepiej przygotować i upiec bezę wieczorem i po wyłączeniu zostawić ją w piekarniku na całą noc.
Beze można udekorować zarówno świeżymi jak i mrożonymi owocami.
Komentarze