Pokrzywa zawiera mnóstwo bardzo cennych składników, dlatego warto dodawać ją do sałatek, kanapek i zup. Oto przepis na pyszną, zdrową i szybką zupę pokrzywową.
30 min
Składniki:
mała reklamówka listków pokrzywy ( młodej)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 marchew
ok 1,5 litra wody plus 2 kostki rosołowe ( lub bulion)
ok 100 ml jogurtu naturalnego
przyprawy do smaku ( carry, pieprz, maggi, imbir, sól)
olej
łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Groszek ptysiowy
2.Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić w garnku. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zeszkloną cebulę zalać wodą, dodać kostki rosołowe, pokrzywę, ziemniaki i marchew. Dodać także sok z cytryny i doprawić do smaku. Gotować ok 10 minut.
3.Na koniec dodać jogurt. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Porady
Zupę można podawać także z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze