Zupa krem "tricolori" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinię umyć, wyczyścić wewnątrz z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na oliwie. Dodać cukinię i seler, gotować do miękkości. Zalać bulionem, doprawić. Gotować przez chwilę. Na końcu zmiksować wszystko i przecedzić przez bardzo drobne sitko. Jeśli jest za rzadkie odparować na gazie.
2.Pomidorki umyć. Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojony czosnek podsmażyć w garnku na oliwie, po czym dodać paprykę i pomidory. Poddusić wszystko, aż pomidory pękną i zacznie się tworzyć sos. Dodać przecier i przyprawić. Gotować chwilę. Zmiksować całość i przecedzić przez sito, jeśli jest za gęste dodać bulionu i pogotować chwilkę.
3.Zupkę nalewać do talerzy zaczynając od zielonej, później czerwona a na końcu dodać śmietanę. Ja dodatkowo dałam groszek ptysiowy i posypałam szczypiorkiem.
Porady
Śmietanę najlepiej przelać do woreczka, zrobić dziurkę i polać na wierzchu zupy.
By zupa była treściwsza można ją podać z grzankami lub bułką.
Komentarze