Zupa kminkowo - grzybowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i smaczna zupka, którą z wielkim apetytem zjedzą nie tylko smakosze grzybów;)

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    20 g kminku
    + ½ szklanka mleka
    + ½ szklanka wody

    1 szklanka suszonych grzybów
    + ½ szklanki mleka
    + ¾ szklanki wody

    1 litr rosołu
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki śmietany + odrobina zimnej wody
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kminkowo - grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy mlekiem, wodą i moczymy około 45 minut (można oczywiście dłużej), po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę (aż będą miękkie).
  • 2. Kminek wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 35 minut.
  • 3. Ugotowane grzybki wyjmujemy z wywaru, który przelewamy do czystego garnka a grzyby kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka.
  • 4. Kminek przecedzamy i wywar wlewamy do grzybów, dodajemy rosół i wszystko razem gotujemy pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając) na wolnym ogniu 30 minut.
  • 5. Śmietanę łączymy z zimną wodą, następnie dodajemy odrobinę gorącej zupy, mieszamy i zaciągamy zupę, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 6. Do gotowej zupki dodajemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem kolorowym (i ewentualnie wg potrzeby Kucharkiem).

Porady

Podajemy z dowolnym makaronem (ja ugotowałam makaron nitki i wrzuciłam go do gorącej zupy tak by odrobinę napęczniał).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować