Zupa grecka z dyni

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Podaję ją z grzankami lub miksuję, wtedy jednak smakuje nieco inaczej.

  • 55 min

Składniki:

  • 30 dag miąższu z dyni
    3 pomidory
    cebula
    puszka groszku
    3-4 ziemniaki
    łyżka masła
    sól
    5-6 ziaren czarnego pieprzu
    słodka mielona papryka
    20 nasion kardamonu
    szczypta mielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grecka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy
    i siekamy. Dynię kroimy w kostkę i z cebulą smażymy ok. 5 minut na
    roztopionym maśle. Następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą,
    tak aby warzywa były przykryte. Solimy i wsypujemy pieprz oraz nasiona kardamonu. Gotujemy 30 minut.
  • 2. Groszek osączamy. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Dodajemy wraz z groszkiem do zupy. Mieszamy. Doprawiamy mielonym kardamonem i papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować