ZIELONE KLUSKI

4.5 (170 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski pyszne, inne, wspaniale się prezentują na talerzu. W towarzystwie pieczonego mięsa smakują wybornie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 8 sztuk
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 450 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - oliwa do wrzatku: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Zielone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone kluski 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić, ostudzić.

    Szpinak przełożyć na patelnię, odparować wodę, często mieszając, ostudzić.

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać ostudzony szpinak i jajko.Wyrobić na gładką masę.

    Leciutko zwilżonymi dłońmi formować małe kluseczki z dziurką.

    Do osolonego wrzątku dodać oliwę, wrzucać kluski partiami, po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 2 minuty.
  • 2. Kluski można zamrozić. Wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, kiedy wypłyną natychmiast wrzucać je do zimnej wody, powinny całkowicie wystygnąć. Następnie kluski smarować olejem, aby się nie sklejały, układać w pojemnikach i zamrażać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować