Żeberka w sosie własnym

4.5 (153 ocen)

Aromatyczne, mięciutkie mięsko duszone we własnym sosie.

Składniki:

  • 0,8-1 kg żeberek wieprzowych
    2 duże cebule
    3-4 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    kilka kulek pieprzu kolorowego
    sól
    pieprz mielony
    szczypta suszonego rozmarynu
    przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
    szczypta chilli w proszku
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w sosie własnym 1. Żeberka pociąć na paski co 1-2 kości, opłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać listki, ziele i pieprz w kulkach i odstawić na ok 1-2 godziny. Na niewielkiej ilości oleju mięso obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem na którym się smażyły, zalać wodą tyle by zakrywała żeberka i gotować pod przykryciem.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do żeberek. Całość dusić ok 1-1,5 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zaprawić mąką energicznie mieszając by nie było grudek. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub dowolnym rodzajem kaszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować