Aromatyczne, mięciutkie mięsko duszone we własnym sosie.
Składniki:
0,8-1 kg żeberek wieprzowych
2 duże cebule
3-4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu kolorowego
sól
pieprz mielony
szczypta suszonego rozmarynu
przyprawa do żeberek lub mięsa wieprzowego
szczypta chilli w proszku
olej do smażenia
2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pociąć na paski co 1-2 kości, opłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami, dodać listki, ziele i pieprz w kulkach i odstawić na ok 1-2 godziny. Na niewielkiej ilości oleju mięso obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem na którym się smażyły, zalać wodą tyle by zakrywała żeberka i gotować pod przykryciem.
2.Cebulę obrać, pokroić w pióra, dodać do żeberek. Całość dusić ok 1-1,5 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zaprawić mąką energicznie mieszając by nie było grudek. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub dowolnym rodzajem kaszy.
Komentarze