Żeberka w kiszonej kapuście z grzybami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zamoczyć na godzinę, a następnie pogotować przez 15 minut. Żurawinę umyć.
2.Żeberka umyć, pokroić na mniejsze części, natrzeć jarzynką i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju.
3.Kapustę dobrze odcisnąć i poszatkować. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę kapusty, wszystkie grzyby i żurawinę. Przyprawić polową przypraw i posypać trochę pierzem mielonym. Na kapustę wyłożyć wszystkie żeberka, a na nie resztę kapusty i przypraw. Podlać wszystko wodą około pół szklanki.
4.Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i wszystko delikatnie zamieszać i piec jeszcze przez około 15 minut.
Komentarze