Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten przepis mam od babci, która robiła je jak byłam dzieckiem, są przepyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 500 g śliwek, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki masła, 2 jajka, tarta bułka, cukier, sól

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki opłukać, przepołowić i usunąć pestki. Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przeprzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, smalec, jajka, sól i zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, ułożyć na nich śliwki i formować kule.
  • 3. Knedle wrzucić na wrzącą posoloną wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Ugotowane wybrać łyżką cedzakową na talerze. Polać masłem z zarumienioną tartą bułką i można posypać cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy