Drożdżowa babka z czerwona porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczna babka pieguskowa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1 szklanka + 1 łyżka cukru, 3/4 kostki masła, 3 jajka, około 60 dag czerwonych porzeczek (umytych i odszypułkowanych), 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g), tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Drożdżowa babka z czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać i dodać do niego pokruszone drożdże i cukier. Ucierać, aż staną się płynne i wlać do nich mleko i wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aby podwoił swoja objętość.
  • 2. Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajka i wlać zaczyn. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Dolać stopniowo ostudzone masło i dalej wyrabiać około 10 min.
  • 3. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić, aż wyrosło.
  • 4. Wsypać przebrane porzeczki do formy z ciastem i lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować