Drożdżowa babka z czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i dodać do niego pokruszone drożdże i cukier. Ucierać, aż staną się płynne i wlać do nich mleko i wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aby podwoił swoja objętość.
2.Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajka i wlać zaczyn. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Dolać stopniowo ostudzone masło i dalej wyrabiać około 10 min.
3.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić, aż wyrosło.
4.Wsypać przebrane porzeczki do formy z ciastem i lekko wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze