Zapiekanki z bułek a'la paszteciki

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

Są to zapiekanki z bułek z poprzedniego dnia, tyle że w formie pasztecików. Posiadają chrupiącą, złocistą skórkę, a w środku są mięciutkie i mają smakowity farsz.

  • 50 min

Składniki:

  • - 10 - 14 bułek z poprzedniego dnia (mogą być różne np. ciabatty, kajzerki)
    - 2 pieczone udka kurczaka
    - 300 g pieczarek
    - 3 cebule
    - po 1 łyżeczce: majeranku, bazylii, papryki słodkiej
    - 1/2 łyżeczki soli
    - po 1/4 łyżeczki pieprzu, curry
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka bułki tartej
    - ser żółty do posypania
    Sos czosnkowy:
    - 6 łyżek jogurtu greckiego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka majonezu
    - sól, pieprz
    Dodatki:
    - kiełki rzodkiewki
    - keczup
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanki z bułek a'la paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrążyć bułki, tak aby w ich wnętrzu było możliwie dużo miejsca. Jeżeli bułki są duże to je przekroić na pół. Miąższ z bułek rozdrobnić.
  • 2. Oddzielić mięso kurczaka od kości. Mięso wraz ze skórą pokroić w większą kostkę.
  • 3. Pieczarki i cebulę pokroić.
  • 4. Mięso, pieczarki i cebulę umieścić w misce, dodać miąższ z bułek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
  • Nafaszerowane bułki. 5. Wypełnić wydrążone bułki farszem, farszu nakłaść w bułkę możliwie jak najwięcej, wręcz je nim napychać.
  • Maczanie bułek w mleku. 6. Mleko wlać do jednej miseczki, bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. Nafaszerowane bułki maczać najpierw w mleku.
  • Obtaczanie bułek w bułce tartej. 7. Następnie obtaczać w bułce tartej.
  • Bułki ułożone w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Paszteciki układać w formie żaroodpornej lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posypanie bułek startym serem żółtym. 9. Posypać bułki startym serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż paszteciki się zarumienią.
  • 10. Przygotować sos czosnkowy: czosnek rozgnieść w prasce lub zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać jogurt, majonez, przyprawić i wymieszać.
  • 11. Paszteciki podawać z sosem czosnkowym lub z keczupem, lub z jednym i drugim, do tego garść kiełków rzodkiewki.

Porady

- Istotne jest to aby bułki były z poprzedniego dnia gdyż wtedy łatwiej się je wydrąża, niż takie świeżutkie. - Kiełki rzodkiewki i sos czosnkowy dodają pasztecikom już na talerzu dodatkowej pikanterii i charakteru. - Zapiekanki a'la paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować