NIEZAWODNY CHLEB

4.94 (184 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ten chleb to pewniak- zawsze się udaje, robi się go szybko i bardzo łatwo, a do tego jest pyszny. Dzięki odrobinie octu, który do niego dodaję, ten chleb na drożdżach łudząco przypomina chleb upieczony na zakwasie. Podczas gdy go piekę w domu roznosi się smakowity zapach.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm):

    - 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)
    - 1/3 szklanki otrębów żytnich
    - 1/3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)
    - 2 łyżki płatków owsianych
    - 25 g drożdży świeżych
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 łyżeczka octu
    - 1/2 litra letniej wody
    - 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.94 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Niezawodny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomieszać wszystkie suche składniki w dużej misce.
  • 2. Drożdże wkruszyć do kubka, zasypać 1/2 łyżeczką cukru, wymieszać i po pięciu minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).
  • 3. Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet.
  • 4. Wszystko wymieszać wstępnie łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki. Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  • 5. Przygotować dwie keksówki o dł. 25 cm- jeżeli metalowe to wysmarować je tłuszczem i obsypać mąką, bądź wyłożyć papierem do pieczenia; jeżeli formy są silikonowe to nie robić z nimi nic.
  • 6. Ciasto do foremek nakładać łyżką, bo jest luźne, podzielić je na dwie części i umieścić w formach. Wyrównać zmoczoną w wodzie łyżką. Foremki z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
  • 7. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut opcją grzanie od dołu, chleb ma się zarumienić.
  • 8. Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić na kratce. Dopiero po całkowitym ostygnięciu (minimum 1 godzina) chleb można kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować