Domowe zapiekanki a'la pizza

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczne domowe zapiekanki posmakują każdemu. Jako farsz możemy użyć dowolnych składników, które lubimy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na 6 zapiekanek dł. 30 cm:

    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    6 dkg drożdży
    4 łyżeczki cukru
    1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1 szklanka mleka

    Sos:
    4 średnie gałązki świeżej bazylii
    6 średnich gałązek świeżego lubczyku
    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 łyżki wody
    pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku siekanego

    Farsz:
    10 dużych pieczarek
    3 duże cebule
    20 dkg sera żółtego w kawałku

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza Przekąski

Domowe zapiekanki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto na zapiekanki 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę składników przesypujemy do dużej misy, dolewamy olej. Ciasta nie solimy- chyba że ktoś odczuwa taką potrzebę. Ja użyłam soli do sosu, pieczarek i cebulki. Gdy rozczyn wyrośnie przelewamy go do mąki z olejem i mieszamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
  • Sos do zapiekanek 2. Liście bazylii i lubczyku siekamy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieczarki myjemy kroimy w talarki i smażymy bez tłuszczu, ze szczyptą soli i pieprzu do miękkości. Cebulę również kroimy w krążki, smażymy na łyżce masła, delikatnie posoloną. Ser trzemy na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę na blacie posypanym mąką. Dzielimy na 6 równych części i formujemy na kształt zapiekanek. Układamy na wysmarowanych tłuszczem blaszkach.
  • Spody zapiekanek 3. Smarujemy sosem, układamy pieczarki, duszoną cebulkę i posypujemy serem.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Przed pieczeniem 4. Wkładamy do nagrzanego do 230 st piekarnika i pieczemy ok 12 min. Podajemy same lub z ketchupem.

Porady

Do farszu możemy użyć różnych składników, zarówno mięsnych jak i warzywnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować