300 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany do zup i sosów
1 żółtko
1.5 szkl wody
2 kostki rosołowe
2 łyżki mąki
tymianek
pieprz
chili
150 g sera żółtego
ketchup
bagietki lub bułki
1.Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dwóch patelniach rozgrzać po łyżce masła i na jednej zeszklić cebulę a na drugiej usmażyć pieczarki do odparowania płynu.
2.Połączyć cebulę z pieczarkami.
3.Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Wlać do pieczarek, dodać po szczypcie tymianku i pieprzu i dusić na wolnym ogniu 5 minut.
4.Żółtko, śmietanę i mąkę dokładnie rozmieszać, rozrzedzając niewielką ilością zimnej wody.
5.Wlewać do gotujących się pieczarek i energicznie mieszać.
6.Sos będzie dość gęsty. Wykładać na rozkrojone bułki i posypać startym serem.
7.Zapiekać w temp. 200 stopni kilka minut, do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienia. Podawać z ketchupem i odrobiną ostrej papryki.
Komentarze