Zapiekanki

4.97 (194 ocen)

Najlepsze jakie jadłam.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
    2 średnie cebule
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany do zup i sosów
    1 żółtko
    1.5 szkl wody
    2 kostki rosołowe
    2 łyżki mąki
    tymianek
    pieprz
    chili
    150 g sera żółtego
    ketchup
    bagietki lub bułki
Wystaw ocenę:

4.97 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula 1. Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dwóch patelniach rozgrzać po łyżce masła i na jednej zeszklić cebulę a na drugiej usmażyć pieczarki do odparowania płynu.
  • Cebula z pieczarkami 2. Połączyć cebulę z pieczarkami.
  • Sos 3. Wodę zagotować i rozpuścić kostki rosołowe. Wlać do pieczarek, dodać po szczypcie tymianku i pieprzu i dusić na wolnym ogniu 5 minut.
  • Śmietana z żółtkiem 4. Żółtko, śmietanę i mąkę dokładnie rozmieszać, rozrzedzając niewielką ilością zimnej wody.
  • Sos 5. Wlewać do gotujących się pieczarek i energicznie mieszać.
  • Zapiekanki 6. Sos będzie dość gęsty. Wykładać na rozkrojone bułki i posypać startym serem.
  • Zapiekanki 7. Zapiekać w temp. 200 stopni kilka minut, do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienia. Podawać z ketchupem i odrobiną ostrej papryki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować