Zapiekanka Wielosmakowa

4.5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pożywna

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 gram makaronu- ugotować al.’dente
    350 gram sosu bolońskiego Łowicz
    140 gram/ok. połowa puszki/ konserwy mielonki wieprzowej/ czerwone opakowanie/
    100 gram kiełbasy żywieckiej
    1 duża cebula
    mała puszka groszku zielonego 210 gram, kto lubi można dodać więcej
    trochę wina /u mnie La Torina z Biedronki/
    0,5 szklanki śmietany 30%
    1 jajko
    150 gram sera mozzarella wiórki/ ze stokrotki ,, Warmia”/
    odrobina soli lub vegety
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zapiekanka wielosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZAPIEKANKA/ TZW. SPRZĄTANIE LODÓWKI/ 1. Makaron wymieszać z osączonym groszkiem.
    Śmietanę roztrzepać z jajkiem, połową sera i solą lub vegetą do smaku.
    Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę i przesmażyć, dodając trochę wina, wlać sos boloński, przesmażyć chwilę i dodać makaron z groszkiem.
    Przemieszać kilka razy i przełożyć do żaroodpornej formy.
    Wierzch posypać resztą sera
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st.
    Zapiec na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować