Lasagne wielosmakowa

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

moja dietetyczna wersja włoskiego specjału

  • 30 min

Składniki:

  • NA SOS POMIDOROWY:
    - puszka pomidorów
    - szklanka włoszczyzny
    - mała cebula
    - pojedyncza pierś z kurczaka
    - łyżka koncentratu
    - chili, sól i pieprz

    NA SOS ZIELONY:
    - 6 brykietów mrożonego szpinaku
    - 250 g brokuła ugotowanego
    - czosnek granulowany, sól
    - łyżka śmietany

    NA SOS BESZAMELOWY:
    - 50 g masła
    - 5 łyżek mąki
    - szklanka mleka
    - sól, pieprz, gałka muszkatalowa

    MAKARON LASAGNE (pół paczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Lasagne wielosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS POMIDOROWY: Na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej włoszczyznę oraz drobno pokrojonego kurczaka (można go też zmielić). Kiedy chwilę się podsmażą zalewamy całość pomidorami z dodatkiem koncentratu i doprawiamy.
  • 2. SOS ZIELONY: Ugotowane brokuły zgniatamy widelcem, dodajemy do nich rozmrożony szpinak, doprawiamy czosnkiem i solą i mieszamy z łyżką śmietany.
  • 3. BESZAMEL: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niej mąkę i powoli dodajemy mleko ciągle mieszając. Kiedy całość chwilę się pogotuje i zgęstnieje doprawiamy do smaku.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy składniki: 1/4 makaronu - połowa sosu pomidorowego - 1/4 makaronu - sos zielony - 1/4 makaronu - pozostały sos pomidorowy - 1/4 makaronu - beszamel.
  • gotowa lasagne 5. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Przed podaniem warto chwilę poczekać aż podstygnie, bo wtedy całość łatwiej się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Brokuły Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować