Szarlotka wielosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wysypujemy je na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka, chwilkę razem siekamy, a następnie rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (po około 305g każda). Dwie części ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
2.Trzecią część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (23x28cm). Formę wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodziła. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w gorącym piekarniku przez około 15 minut. Podpieczony spód odstawiamy do przestudzenia.
3.NADZIENIE: Podczas chłodzenia się kruchego ciasta obieramy owoce ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. Owoce przekładamy do miski i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny.
PIANKA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder w kilku partiach. Gdy cukier się rozpuści wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką.
4.ZŁOŻENIE CIASTA: Na podpieczony spód wykładamy owoce, wyrównujemy ich wierzch i posypujemy je równomiernie cynamonem.
5.Na owoce ścieramy jedną część zamrożonego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek.
6.Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Gdyby ciasto zaczęło się zbyt mocno spiekać to przykrywamy je folią.
Komentarze