Babka wielosmakowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Święta już niedługo, a na stole nie może zabraknąć pysznej babki. Dlatego warto zaopatrzyć się w przepis, który można wcześniej wypróbować. To jest jedna z wielu babek, które koniecznie muszą pojawić się na moim świątecznym stole, babka kakaowo- cytrynowa.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 150 gram mąki ziemniaczanej
    - 150 gram mąki pszennej
    - cukier biały 200 gram
    - margaryna 200 gram
    - jajka 4 szt
    - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    - 1 cukier waniliowy
    - sok cytrynowy z 1/2 cytryny
    - 2 łyżki kakao

    DODATKOWO
    - tabliczka białej czekolady
    - 1/2 tabliczki gorzkiejczekolady
    - świeże jadalne kwiaty (ja użyłam platki goździków)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka wielosmakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia oraz pokruszoną chałwę.
    Następnie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać do ciasta. Wymieszać.

    2.Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny, a do drugiej kakao. Obie masy wymieszać łyżką. Ciasto musi być gęste (jeśli jest zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki i zamieszać).

    3. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć najpierw jasne ciasto, a potem kakaowe. Delikatnie zamieszać wykałaczką.
    Piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

    4. Czekolady połamać do osobnych metalowych misek lub małych rondliczków i rozpuścić na parze wodnej. Ostudzoną babkę polać czekoladami i posypać płatkami kwiatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kakao Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować