Zapiekanka ryżowa z jajkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, odsączamy, studzimy, wysypujemy z torebek do miski i mieszamy z łyżką masła. Rozmrażamy szpinak.
2.Ugotowane jajka na twardo kroimy jak najdrobniej. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, wlewamy mleko, zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia i solimy.
3.Ugotowany ryż mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy równą warstwą połowę ryżu, na nim warstwę szpinaku i znów warstwę ryżu. Posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C, póki ser się nie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Zapiekankę możemy zrobić również ze świeżym szpinakiem.
Komentarze