Zapiekanka ryżowa z jajkami i szpinakiem

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smaczna i sycąca zapiekanka!

Składniki:

  • - 2 torebki ryżu
    - 50 dag mrożonego siekanego szpinaku
    - 3 łyżki masła
    - 2 płaskie łyżki mąki
    - 1/2 szklanki mleka
    - ząbek czosnku
    - 6 jaj na twardo
    - 1/2 szklanki startego żółtego sera
    - sól
    - pieprz
    - łyżka masła do naczynia żaroodpornego
    Dodatkowo:
    - posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z jajkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu, odsączamy, studzimy, wysypujemy z torebek do miski i mieszamy z łyżką masła. Rozmrażamy szpinak.
  • 2. Ugotowane jajka na twardo kroimy jak najdrobniej. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, wlewamy mleko, zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia i solimy.
  • 3. Ugotowany ryż mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy równą warstwą połowę ryżu, na nim warstwę szpinaku i znów warstwę ryżu. Posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C, póki ser się nie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Zapiekankę możemy zrobić również ze świeżym szpinakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować