1.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy masło, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę (20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją jedną częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto się zarumieni. Tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
2.Nadzienie:
Po ostudzeniu spodów, jeden z nich kruszymy do miski. Następnie dodajemy kakao, dżem lub marmoladę truskawkową, cukier puder, aromat rumowy, mleko i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.
3.Drugi upieczony spód smarujemy dżemem lub marmoladą i wykładamy na niego gotowe nadzienie. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Gotową bajaderkę wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Komentarze