Bajaderka

4.46 (193 ocen)

Pyszna domowa bajaderka lepsza niż z cukierni!

Składniki:

  • Ciasto (dwa spody):
    - 50 dag mąki
    - 20 dag cukru
    - 25 dag masła
    - 2 jajka
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - 1 pokruszony spód ciasta
    - 5 łyżek kakao
    - 5 łyżek dżemu lub marmolady truskawkowej (+ do posmarowania ciasta)
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 1 niepełna szklanka mleka
    - kilka kropel aromatu rumowego
    - 4 łyżki wiórek kokosowych (wedle uznania)

    Dodatkowo:
    - rozpuszczona czekolada do polania bajaderki lub gotowa polewa

Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy masło, jajka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatamy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę (20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją jedną częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto się zarumieni. Tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • 2. Nadzienie:
    Po ostudzeniu spodów, jeden z nich kruszymy do miski. Następnie dodajemy kakao, dżem lub marmoladę truskawkową, cukier puder, aromat rumowy, mleko i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Drugi upieczony spód smarujemy dżemem lub marmoladą i wykładamy na niego gotowe nadzienie. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Gotową bajaderkę wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować