Trdelnik, kurtosz

4.45 (187 ocen)

Jest przepyszny! Najlepiej smakuje gorący od razu po upieczeniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g mąki pszennej
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 200 ml mleka
    - 2 jajka
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 25 g świeżych drożdży
    - 80 g roztopionego masła

    Posypka:
    - 4 łyżki cukru białego
    - 4 łyżki cukru brązowego
    - 1 łyżka cynamonu
    - 3 łyżki roztopionego masła

    Dodatkowo:
    - 8 rolek po ręcznikach papierowych przeciętych na pół i owiniętych folią aluminiową (zależy od wielkości rolek)
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trdelnik, kurtosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
  • 2. Posypka:
    Do miski wsypujemy cukier biały, brązowy, cynamon i mieszamy. Rozpuszczamy masło.
  • 3. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Paski nawijamy na przygotowane rolki. Nawinięte na rolki ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną posypką. Rolki układamy pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.

Porady

Zamiast posypką cukrową, ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować