Trdelnik, kurtosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Następnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
2.Posypka:
Do miski wsypujemy cukier biały, brązowy, cynamon i mieszamy. Rozpuszczamy masło.
3.Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Paski nawijamy na przygotowane rolki. Nawinięte na rolki ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną posypką. Rolki układamy pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.
Porady
Zamiast posypką cukrową, ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze