Zapiekanka cukiniowo-ryżowa

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Prosta, zarazem smaczna propozycja zapiekanki z cukinią. Delikatna, pełna smaków i aromatów.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe cukinie
    100 g ryżu
    10 suszonych pomidorów z zalewy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    150 ml soku pomidorowego
    50 g masła
    100 g startego sera żółtego
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka cukiniowo-ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z cukinii i ryżu 1. Ryż gotujemy, odcedzamy. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, kiedy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy ok. 1 min. Cebulę i ryż przekładamy do miski. Cukinie ścieramy na dużych oczkach ( część zostawiamy i kroimy w plasterki ), dodajemy (startą) do ryżu. Pomidory kroimy w paski, wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wkładamy w ryż plasterki cukinii. Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować