Sernik z kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, kakao i żółtka. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu, jedną część ciasta wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x30cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu spód ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
2.Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i serki. Po wymieszaniu, ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy delikatnie mieszając. Przygotowaną masę serową przekładamy na upieczony spód i na wierzch masy ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 50 min.
Komentarze