Sernik z kakaową kruszonką

4.5 (176 ocen)

Delikatny i puszysty sernik na kruchym spodzie.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki krupczatki
    - 1/2 kostki margaryny
    - 2/3 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki kakao
    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa serowa:
    - 4 serki homogenizowane waniliowe (po 200g)
    - 3 jajka
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, cukier oraz cukier waniliowy, kakao i żółtka. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu, jedną część ciasta wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x30cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu spód ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Masa serowa:
    Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i serki. Po wymieszaniu, ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy delikatnie mieszając. Przygotowaną masę serową przekładamy na upieczony spód i na wierzch masy ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować