Zapiekane pierogi ruskie z masłem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Mają przepiękny zapach i aksamitny, maślany smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    duża szczypta soli
    375 ml gorącej wody
    50 g masła
    Farsz:
    500 g sera białego tłustego lub półtłustego
    500 g ziemniaków
    1 mała cebula
    2 łyżki masła lub słoniny
    2 łyżeczki soli (lub do smaku)
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    Ponadto:
    Masło lub margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Zapiekane pierogi ruskie z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc jeszcze gorące, żeby nie było grudek. Ostudzić i przepuścić przez praskę.
    2. Ser przepuścić przez praskę.
    3. Podsmażoną na maśle cebulę dodać do sera i ziemniaków. Wszystko łączymy i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
    4. Do miski dodać mąkę, sól i roztopione masło i wodę. Łączymy łyżką. Ciasto wyrabiać około 10minut. Rozwałkować, wykrawać np. szklanką i zlepiać z farszem.
    5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty.
    6. Ugotowane pierogi włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować masłem i zapiekać do zrumienienia. Smacznego.

Porady

Pierogi można podawać ze skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować