Ciasto:
450 g mąki pszennej
duża szczypta soli
375 ml gorącej wody
50 g masła
Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
500 g ziemniaków
1 mała cebula
2 łyżki masła lub słoniny
2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Ponadto:
Masło lub margaryna
Zapiekane pierogi ruskie z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc jeszcze gorące, żeby nie było grudek. Ostudzić i przepuścić przez praskę.
2. Ser przepuścić przez praskę.
3. Podsmażoną na maśle cebulę dodać do sera i ziemniaków. Wszystko łączymy i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
4. Do miski dodać mąkę, sól i roztopione masło i wodę. Łączymy łyżką. Ciasto wyrabiać około 10minut. Rozwałkować, wykrawać np. szklanką i zlepiać z farszem.
5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty.
6. Ugotowane pierogi włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarować masłem i zapiekać do zrumienienia. Smacznego.
Komentarze