zapiekane kotlety mielone z serem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kotlety mielone z delikatnej sarniny owinięte w prosciutto, wyśmienicie komponują się ze smakiem świeżych grzybów i kaszy jęczmiennej.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 porcje:
    500 - 600g mięsa z szynki sarny
    2 łyżki śmietany
    2 jajka
    mała kajzerka, namoczona w mleku
    kilka gałązek rozmarynu
    natka pietruszki
    szalotka
    sól
    pieprz


    4 plasterki prosciutto
    5-6 prawdziwków
    szalotka
    masło

    4 kawałki sera cheddar

    8 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej (średniej)

    łyżka masła sklarowanego

    kieliszek białego wina lub woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Zapiekane kotlety mielone z serem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy. Razem z mięsem mielimy cebulę oraz zioła. Na końcu namoczoną bułkę. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy.
  • 2. Grzyby i cebulę kroimy. Następnie dusimy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • przygotowanie 3. Na plasterku szynki kładziemy warstwę mięsa, następnie grzyby i ser (zobacz zdj).
  • kotlet przed smażeniem 4. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladki.
  • 5. Następnie obsmażamy kotlety ze wszystkich stron na sklarowanym maśle, aż będą ładnie zrumienione.
  • 6. Kaszę jęczmienną wsypujemy do naczynek do zapiekania. Do każdego naczynka wkładamy po kotlecie. Na patelnię wlewamy kieliszek białego wina lub wodę i podgrzewamy. Smakiem spod mięsa podlewamy kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C i zapiekamy około 15 minut, aż kasza napęcznieje.
  • 7. Podajemy posypane zieleniną i oprószone czerwonym pieprzem.

Porady

Zamiast kaszy jęczmiennej, kotlety można zapiec na kuskusie lub bulgur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować