Zapiekane kotlety mielone z serem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Razem z mięsem mielimy cebulę oraz zioła. Na końcu namoczoną bułkę. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, jajka oraz śmietanę. Wyrabiamy.
2.Grzyby i cebulę kroimy. Następnie dusimy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Na plasterku szynki kładziemy warstwę mięsa, następnie grzyby i ser (zobacz zdj).
4.Tak przygotowane mięso zwijamy w roladki.
5.Następnie obsmażamy kotlety ze wszystkich stron na sklarowanym maśle, aż będą ładnie zrumienione.
6.Kaszę jęczmienną wsypujemy do naczynek do zapiekania. Do każdego naczynka wkładamy po kotlecie. Na patelnię wlewamy kieliszek białego wina lub wodę i podgrzewamy. Smakiem spod mięsa podlewamy kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C i zapiekamy około 15 minut, aż kasza napęcznieje.
7.Podajemy posypane zieleniną i oprószone czerwonym pieprzem.
Porady
Zamiast kaszy jęczmiennej, kotlety można zapiec na kuskusie lub bulgur.
Komentarze