Niby zwykłe mielone ale wzbogacone kukurydzą i żółtym serem smakują wyśmienicie. Do tego ulubiona sałatka i młode ziemniaczki i mamy pyszny obiad.
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
3 łyżki kukurydzy z puszki
10 dag sera żółtego
jajko
bułka tarta
kajzerka
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
ząbek czosnku
1/2 małej cebulki
olej do smażenia
Kotlety mielone z kukurydzą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulkę i czosnek bardzo drobno posiekać. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą kajzerkę i pozostałe składniki. Całość doprawić do smaku. Masę wyrobić, najlepiej ręką, dodając tyle bułki tartej aby masa dała się dobrze formować w kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze