Zakwas żytni do chleba

5 (153 ocen)

  • 5 godz.

Podstawą do upieczenia dobrego chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach.

  • 5 godz.

Składniki:

  • mąka żytnia typ 2000
    przegotowana woda
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Zakwas żytni do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszego dnia:
    Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej wody a nawet wiecej-zależy to od mąki, zakwas ma mieć konsystencję gęstej śmietany po wymieszaniu z wodą o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka.
  • 2. Drugiego dnia:
    Dodaję znów 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to że wszystko jest w porządku.
  • 3. Trzeciego dnia:
    Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka.
  • 4. Gdy zostanie, możesz resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba.

    Życzę powodzenia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować