Zakwas żytni do wypieku pieczywa

4.5 (184 ocen)

  • 100 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zakwas to nic innego jak takie naturalne drożdże do ciasta chlebowego. Taki zakwas możemy przechowywać w lodówce przez wiele, wiele lat , a to dlatego,że wystarczy go dokarmić 1 raz w tygodniu ,aby zawsze był użyteczny. Taki zakwas powinien być w każdym domu pod ręką , gdy zapragniemy prawdziwego pieczywa.

  • 100 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka żytnia typ 2000
    ciepłą woda (przegotowana)
    duży minimum 1 litrowy słoik
    drewniana łyżka.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki Zakwas

Zakwas żytni do wypieku pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas żytni 1. Do dużego, wyparzonego słoika wsypujemy 3 łyżki mąki żytniej .
  • Zakwas żytni 2. Do mąki dodaj 3 łyżki bardzo ciepłej przegotowanej wody.
  • Zakwas żytni 3. Całość mieszamy tylko i wyłącznie drewnianą łyżką na jednolitą gęstą masę, przykrywamy gazą lub inna czystą, przewiewną ściereczką.
  • Zakwas żytni 4. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu. Ja zawsze wstawiam do wyłączonego piekarnika i trzymam go tam przez 6-7 dni.
  • Zakwas żytni 5. Przez 6 dni powtarzam taką samą czynność o tej samej porze (najlepiej zrobić to z rana). Dokarmiam mój zakwas 3 łyżka mi mąki i 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągu.
  • Zakwas żytni 6. Gdy zauważymy ,że zakwas zaczyna pracować i pojawią się pęcherzyki koniecznie trzeba podstawić pod słoik talerz, bo zakwas może znacznie podwoić swoją objętość.
  • Zakwas żytni 7. Prawidłowy zakwas musi pracować w słoiku , a oznaką tego jest dużo pęcherzyków.
    Na 6 dzień można z zakwasu upiec już chleb. Zazwyczaj na jeden bochenek potrzebujemy 150-200 gramów zakwasu , a resztę zakwasu odstawiamy do lodówki pamiętając ,aby dokarmić go zawsze 1 raz w tygodniu,aby był dobry przez lata. Jeśli będziemy chcieli użyć zakwas do chleba to dzień przed użyciem zakwas wyjmujemy z lodówki, dokarmiamy 3 łyżami mąki, 3 łyżkami ciepłej wody i pozostawiamy do wyrośnięcia. I taką czynność powtarzamy za każdym razem, gdy chcemy użyć zakwasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Bułka Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować