Zakwas żytni tradycyjny

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten zakwas, na mące żytnej przygotujemy bez większych problemów, przepis jest prosty. Chleb, czy bułki na zakwasie uszlachetnią naszą codzienną dietę, bez obcych dodatków i polepszaczy.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki letniej wody
    1,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
    szklany słój
    lniana ściereczka bądź gaza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Zakwas żytni tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas żytni tradycyjny 1. Wodę mieszam ze szklanką mąki, nakrywam gazą, odstawiam w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dodaje 1/4 szklanki mąki, mieszam, nakrywam gazą, odstawiam, na trzeci dzień dodaję 1/4 szklanki mąki, mieszam, nakrywam, odstawiam. Na czwarty dzień zakwas mam już gotowy, na jego powierzchni pojawiają się bąbelki i ma kwaśny zapach. Z tej porcji uzyskuje ok. 3 szklanek zakwasu.

Porady

Jeśli po czterech dniach zakwas nie ma charakterystycznego zapachu oraz bąbelków, można dodać do zakwasu 1/3 szklankę letniej wody i 1/4 szklanki mąki, zamieszać roztwór, nakryć i odstawić do dnia następnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować