Wstążki z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

To sycące danie we włoskim stylu bardzo smakuje mojej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 40 dag makaronu wstążki
    ● 30 dag mielonej wołowiny
    ● cebula
    ● ząbek czosnku
    ● marchewka
    ● seler naciowy
    ● 20 dag pomidorów
    ● 4 łyżki oliwy
    ● sól, czarny pieprz
    ● 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    ● 4 listki świeżej bazylii suszonej
    ● 1/2 szkl. bulionu
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 1/2 szkl. czerwonego wina
    ● starty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wstążki z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wstążki z sosem bolońskim 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, selera oczyszczamy. Kroimy w małą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki Kroimy w ćwiartki.
  • Wstążki z sosem bolońskim 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy
    cebulę, czosnek, marchewkę
    i selera. Dodajemy mięso,
    zioła i przyprawy. Smażymy
    kilka minut.
  • Wstążki z sosem bolońskim 3. Wlewamy bulion. Dodajemy
    pomidory i koncentrat. Dusimy
    ok. 30 minut, od czasu do czasu
    mieszając. Wlewamy wino i dusimy
    jeszcze 10 minut. Makaron
    gotujemy w 4 litrach wody, odcedzamy.
    Podajemy z sosem,
    posypujemy parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować