Lumaconi rigati to dużej wielkości makaron, który wygląda jak muszla ślimaka. Ze względu na rozmiary i kształt świetnie nadaje się do nadziewania. Dziś proponuję nadzienie bolońskie.
Lumaconi rigati z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso, wymieszać i smażyć przez około 5 minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z czterema łyżkami purée pomidorowego. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dorzucić bazylię i oregano a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie w dodatkiem oliwy. Następnie, farszem nadziewać makaron i układać go w naczyniu żaroodpornym, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180-190 C° przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.
Komentarze