Lumaconi rigati z sosem bolońskim

4.5 (151 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lumaconi rigati to dużej wielkości makaron, który wygląda jak muszla ślimaka. Ze względu na rozmiary i kształt świetnie nadaje się do nadziewania. Dziś proponuję nadzienie bolońskie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - lumaconi rigati: 300 gramów
    - mięso mielone: 500 gramów
    - pomidory: 4 sztuki
    - purée pomidorowe: 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - mozzarella: 100 gramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - bazylia: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński

Lumaconi rigati z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodać mięso, wymieszać i smażyć przez około 5 minut. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z czterema łyżkami purée pomidorowego. Całość posolić i popieprzyć do smaku, dorzucić bazylię i oregano a także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość wymieszać i gotować przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie w dodatkiem oliwy. Następnie, farszem nadziewać makaron i układać go w naczyniu żaroodpornym, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180-190 C° przez ok. 10 minut, aż ser się stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować