Wiosenna zupa ziemniaczna

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pożywna i smaczna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - młode ziemniaki: 0.5 kilograma
    - pomidory: 2 sztuki
    - marchewki: 3 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - natki pietruszki: 0.5 pęczka
    - mała cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - małacukinia: 1 sztuka
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - masła: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wiosenna zupa ziemniaczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparz,poczekaj,aż ostygną,obierz ze skórki,a następnie pokrój w kostkę.Wrzucić do rondelka łyżeczkę masła i smaż na nim pomidory kilka chwil,potem odstaw.
  • 2. Cebulę posiekaj,czosnek przeciśnij przez praskę.Marchewkę i selera obierz i pokrój w kostkę.Z cukinii odetnij końce,ale nie obieraj ze skórki,lecz pokrój w całości na plasterki.Ziemniaki oskrob ostrym nożem,umyj i pokrój w kostkę.
  • 3. W garnku roztop dwie łyżki masła,wrzuć cebulę i czosnek,smaż chwilę.Dodaj marchewkę,seler,smaż kilka minut razem.Następnie zalej 1/2 litra wrzątku,dodaj kostkę rosołową,przypraw solą i pieprzem.Pamiętaj,że kostki rosołowe mają dużo soli ! Dodaj do zupy listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.W razie potrzeby dolej wody.
  • 4. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.Następnie dodaj usmażone na maśle pomidory.Całość gotuj kilka minut.Pod koniec gotowania dodaj do zupy świeżą natkę pietruszki.Zupę podaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować