Wiosenna zupa ziemniaczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz,poczekaj,aż ostygną,obierz ze skórki,a następnie pokrój w kostkę.Wrzucić do rondelka łyżeczkę masła i smaż na nim pomidory kilka chwil,potem odstaw.
2.Cebulę posiekaj,czosnek przeciśnij przez praskę.Marchewkę i selera obierz i pokrój w kostkę.Z cukinii odetnij końce,ale nie obieraj ze skórki,lecz pokrój w całości na plasterki.Ziemniaki oskrob ostrym nożem,umyj i pokrój w kostkę.
3.W garnku roztop dwie łyżki masła,wrzuć cebulę i czosnek,smaż chwilę.Dodaj marchewkę,seler,smaż kilka minut razem.Następnie zalej 1/2 litra wrzątku,dodaj kostkę rosołową,przypraw solą i pieprzem.Pamiętaj,że kostki rosołowe mają dużo soli ! Dodaj do zupy listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut.W razie potrzeby dolej wody.
4.Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.Następnie dodaj usmażone na maśle pomidory.Całość gotuj kilka minut.Pod koniec gotowania dodaj do zupy świeżą natkę pietruszki.Zupę podaj z pieczywem.
Komentarze