Składniki :
8 średnich ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10 brukselek
kilka różyczek kalafioru
20 dag zielonej fasolki szparagowej
20 dag zielonego groszku
kawałek pora
trochę posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
śmietana 18 % (ok. 170 g)
2 kostki bulionowe
2 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka
Sposób przygotowania przepisu:
ZUPA WIOSENNA - JARZYNOWA
1.
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki. Zalewamy zimną wodą, solimy. Wrzucamy czosnek, liście laurowe i angielskie ziele. Gotujemy kilka minut. Dodajemy kostki bulionowe. Następnie wsypujemy pokrojoną fasolkę i groszek. Gdy zaczną mięknąć dodajemy kalafior, brukselkę i pokrojony w plasterki por. Wszystko gotujemy do miękkości na małym ogniu. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i śmietaną. Wlewamy do gotującej się zupy. Wrzucamy przyprawy i posypujemy natką. Po 5 minutach zupa jest gotowa. Smacznego.
Komentarze