Wigilijne bułki

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

To danie wigilijne było tradycją w rodzinie mojego ojca który pochodzi z Pietrowic Wlk..Potem robiła go moja śp.mama.Teraz tradycja jest kontynuowana przez nasze pokolenie.

  • 20 min

Składniki:

  • Bułki-ile kto chce (nie mogą być dmuchane )
    2-3 litry mleka lub więcej ( w zależności ile jest bułek)
    masło
    margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Wigilijne bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijne  bułki 1. Bułki przepołowić na połówki,ułożyć w garnku lub misce, po czym zalać mlekiem na jakieś 15-20 minut,obciążając aby nie wypłynęły na górę
    Następnie lekko odcisnąć,odłożyć i układać następne połówki bułek dolewając mleko.
  • 2. Namoczone i odciśnięte połówki ułożyć w misce.
  • 3. Na patelnię dodać 0,5 kostki masła i 0,5 kostki margaryny ( same masło szybko by się przypaliło)
    Na gorący tłuszcz układać połówki bułek,a gdy się lekko przypieką,obrócić i piec dalej.
  • 4. Upieczone bułki ściągnąć z patelni,dodając następną porcję z odrobiną masła na równi z margaryną.

Porady

Bułki najlepiej smakują ze smażoną rybą oraz kapustą z grochem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować