Wietnamskie wiosenne sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw grzybki włóż na 15 minut do gorącej wody, po tym czasie zmień wodę, grzybki umyj i gotuj przez 10 minut.
2.W tym czasie przygotuj warzywa: marchewkę, ogórek i imbir pokrój na cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce. Soję odsącz na sitku, umytą sałatę i zioła osusz papierowym ręcznikiem, a krewetki przekrój wzdłuż na połowę. Ugotowane grzybki pokrój w paseczki.
3.Makaron: zagotuj wodę, włóż makaron i od razu zdejmij z ognia. Zostaw na 3 minuty we wrzątku, a następnie przelej zimną wodą i odcedź.
4.Na blacie rozłóż wilgotną ściereczkę. Do dużej miski nalej gorącą wodę, a resztę składników w miseczkach ułóż obok na blacie. Pojedynczy papier ryżowy zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i rozłóż na mokrej ściereczce. Na środku połóż liść sałaty (jeśli jest duży, wystarczy połowę bez twardej części) i kolejno nakładaj po trochu każdego ze składników, oraz 2 połówki krewetek i po 2 – 3 listki ziół. Wszystkie składniki możesz też po prostu wymieszać razem. Dolną część papieru podwiń przykrywając nadzienie do połowy, następnie zagnij rogi i zawiń. Tak samo postępuj z pozostałymi.
Komentarze